eliteSilkeborg

Miljøet er talentet! 

En af de vigtigste opgaver eliteSilkeborgs arbejde er at forene skole og eliteidræt lige fra 7. klasse og frem til, at studenterhuen eller svendebrevet er i hus. 

Byens eliteklubber er dygtige til at deres udøvere rammer, hvor der gives plads, inspiration og motivation til at udvikle sig både teknisk, fysisk, fagligt og socialt. Rammerne har enorm betydning for, hvorvidt unge eliteudøvere lykkes med at fastholde deres udvikling helt op til seniorniveau. 

Eliteklubberne i Silkeborg har alle hver sine spidskompetencer og erfaringer med talentudvikling, og her har de alle noget forskelligt at lære af hinanden, ligesom de enkelte udøvere kan lære meget af hinanden, selv om deres idrætsgrene ikke har mange fællestræk. Fodbold og håndbold vejer tungt i den fælles elitestruktur i Silkeborg, da de har mange talentfulde udøvere og derfor har gjort det muligt at lave eliteklasser i form af Talent Team samt sikre den volumen, der skal til for at vi på vores eliteAkademi har et bredt udvalg af tilbud efter 9. Klasse. 

eliteAkademiet er et helt simpelt et forsøg på at skabe synergi i klubbernes talent- og collegetilbud og uddannelsernes rammer for eleverne. Derudover tilbydes der gennem eliteSilkeborg hjælp og vejledning til bolig, træning, behandling, coaching, ernæring og meget mere. 

Siden Talent Team blev grundlagt i 2007 er niveauet blandt eliteudøverne steget mærkbart, og i løbet af de seneste år er stadig flere idrætsgrene blevet repræsenteret på det populære Talent Team, hvilket smitter positivt af på eleverne. Yderligere ser vi, at diversiteten og synergien mellem eleverne og sportsgrenene fortsat bliver større og tydeligere, når håndboldspillere, kajakroere og gymnaster skal arbejde sammen og lære af hinanden. 

Det øgede fokus på Talent Team har indtil videre gjort, at de populære idrætsklasser fra august 2017 også vil være at finde på Langsøskolen. 

Målet med eliteSilkeborg er gennem den synergi, der skabes i mødet mellem de mange forskellige eliteudøvere og deres idrætsgrene fortsat at øge det generelle niveau, så vi i fremtiden ser endnu flere Silkeborgbørn på de danske landshold og i medaljejagten ved diverse EM, VM og OL. 

Vi har i løbet af de seneste år skabt synergier og sammenhold, hvor der før var konkurrence. Der har altid været en sund intern konkurrence blandt Silkeborgs lokale klubber og foreninger. Dette er afgørende for, at motivationen og lysten bevares både hos udøvere, ledere og forældre. 

Dette fantastiske lokale miljø skaber mulighed for gode resultater. Ikke nødvendigvis som når ØBG slår Brande med 19 mål i en håndboldkamp, eller Mariehøj vinder 4-1 over Bording i en U10 fodboldkamp, men som når det faktisk bliver realistisk at drømme om, at modstanderen ikke hedder Brande eller Bording men måske FC Barcelona. 

Vi har i eliteSilkeborg det mål, at udøvere og klubber på tværs af discipliner og holdfarver skal udnytte de eksisterende kompetencer og synergier, der ligger i at stå sammen og tage ved lære af hindanden. 

Heldigvis breder den opfattelse sig også i foreningerne, hvor vi i løbet af 2016/2017 stort set har fordoblet antallet af medlemsklubber siden vores opstart i januar 2014. 

Vi glæder os til at få endnu flere med på holdet og til at se, hvor højt et niveau vi kan nå, når vi alle arbejder sammen og bidrager til det bedste miljø for fremtidens lokale helte i Silkeborg. 

Jeppe Fruensgaard
Elitekoordinator i eliteSilkeborg